Užitočné nástroje umelej inteligencie

Technológia umelej inteligencie a strojového učenia postupne môžeme stretnúť v rôznych službách a platformách. Cieľom tohto príspevku je ukázať aspoň pár najužitočnejších, vďaka ktorým dokážete zvýšiť produktivitu svojej práce, lepšie obsiahnuť sociálne siete a obohatiť svoj obsah o nové prvky.

Pokiaľ ste unavený z nekonečného vymýšľania a tvorby obsahu a dochádzajú vám nápady a inšpirácia, tak nasledovné nástroje umelej inteligencie budú pre vás zaujímavé. Najmä v dnešnej dobe je mimoriadne dôležité vytvárať pravidelný obsah a udržovať aktivitu na sociálnych sieťach. AI pracuje 24 hodín denne, je trénovaná od najlepších, každé zadanie je spracované v priebehu niekoľkých minút a nikdy nepotrebuje dovolenku :)


Umelá inteligencia pre generovanie grafiky a obrázkov

Pre generovanie obrázkov a fotiek z textu môžeme využiť viaceré aj do určitej miery bezplatné služby. K tejto téme som popísal niekoľko informácií v článku Využitie umelej inteligencie v počítačovej grafike. Ešte dodatočne doplním pár zaujímavých služieb.

https://gencraft.com

https://deepai.org/machine-learning-model/text2img

 

Umelá inteligencia pre chat a analýzu údajov

Perplexity

Alternatíva k ChatGPT s citáciami, obrázkami a videom. Tiež ide o platformu chatbota. V platenom režime poskytuje viaceré zaujímavé funkcie, ako generovanie podobných obrázkov. Tento nástroj dokáže pomôcť s výskumom, písaním aj odbornejších prác.

https://www.perplexity.ai

Perplexity

 

ChatPDF

Do umelej inteligencie stačí nahrať PDF dokument a následná konverzácia štýlom chatu sa sústreďuje predovšetkým na informácie získané z tohto dokumentu. Skvelý nástroj pre písanie prác, výskume alebo analýze údajov. Otestoval som ho na viacerých prácach, napríklad aj na mojej diplomovej práci. Je mimoriadne vhodný pre študentov.

https://www.chatpdf.com

ChatPDF

 

Replika: My AI Friend

Z technického pohľadu ide o chatbota. Avšak Replika je určená predovšetkým pre chatovanie s ľuďmi, ktorí chcú blízkeho virtuálneho priateľa. Tento model bol trénovaný na reálnych textových správach. Táto umelá inteligencia sa postupne učí od užívateľa, až sa stáva vašou digitálnou kópiou.

https://play.google.com/store/apps/details?id=ai.replika.app&hl=sk&gl=US

 

InterviewAI

Vyskúšajte a naučte sa viesť rozhovor prostredníctvom umelej inteligencie natrénovanej na množstve reálnych údajov. Či už ste študent, uchádzač o prácu, alebo zamestnanec, získate spätnú väzbu s návrhmi na zlepšenie a informácie o charaktere a výkonnosti rozhovoru. AI identifikuje oblasti v ktorých je potrebné zlepšiť sa.

https://interviewai.me

 

Umelá inteligencia pre prácu s hudbou a zvukom

Wondercraft

Vytvorte si svoj vlastný podcast rýchlo a jednoducho. Stačí zadať názov a text podcastu, zvoliť jazyk a umelá inteligencia vygeneruje požadovaný súbor. Podpora jazykových mutácií neobsahuje slovenčinu, ani češtinu.

https://www.wondercraft.ai

Pokusne som nechal vytvoriť zvukovú stopu z anglického textu z portálu https://slovakia.travel/en k téme Slovensko. Ukážka je nižšie.

Prompt: The country in the heart of Europe will surprise you with varied and unique experiences, rich history, undiscovered places, authentic culture and dynamic nowadays. SLOVAKIA TRAVEL is a national tourism promotion agency that presents Slovakia at home and abroad as a surprisingly wonderful and attractive country worth exploring. Slovakia – what a surprise! Come to experience it yourself.

 

ElevenLabs

Asi najrealistickejšie vytvorenie hlasu z textového príkazu. Podporuje okrem iných aj slovenský jazyk. Nástroj využijete pri tvorbe marketingových videí, ale aj pri tvorbe obsahu na sociálne siete. Ukážka vygenerovaného hlasu zo zadaného pomerne komplikovaného textu je nižšie.

https://elevenlabs.io

Prompt: Keď nenaolejujeme linoleum, tak naolejujeme lampu. Keď nenaolejujeme lampu, tak naolejujeme linoleum. A tie vrabce z toho tŕnia, štrng, brnk do druhého tŕnia! Išli krty na maškrty, prvý, druhý, tretí, štvrtý. Piaty robil nanič vrty, nevzali ho na maškrty.

 

Adobe Podcast AI

Vysokokvalitné podcasty a hlasové prejavy od Adobe. Môžete vylepšiť hovorený zvuk tak, aby znel ako z profesionálneho štúdia. Naviac služba poskytuje jednoduchú editáciu zvukovej stopy s ktorou sa pracuje ako vo Worde (chytiť, vystrihnúť, prilepiť). A toto všetko beží len v prehliadači.

https://podcast.adobe.com

 

Beethoven

Táto umelá inteligencia vygeneruje hudbu napríklad na pozadie do vašich projektov rýchlo a nenáročne. Stojí za vyskúšanie.

https://www.beatoven.ai

 

Umelá inteligencia pre prácu s videom

Synthesia

Umelá inteligencia pre generovanie videa z textu. Získate prirodzene znejúce hlasy vo viac ako 120 jazykoch a avatarov, ktoré vyzerajú ako reálne osoby. Vytvoriť jednoduché prezentačné video nebude už nikdy veľmi náročné. Potenciál má v marketingu a predaji, akademickom prostredí a na sociálnych sieťach.

https://www.synthesia.io

 

Invideo

Ďalšia umelá inteligencia pre generovanie videa z textového opisu. Po vložení textu nás AI vyzve na niekoľko doplňujúcich parametrov (napríklad typ publika, typ sociálneho média atď.). Po ich zvolení vygeneruje video na požadovanú tému. V platenom režime nie sú vo videu žiadne vodoznaky, ani iné obmedzenia. Obidve spomenuté umelé inteligencie pre generovanie videa sú mimoriadne vhodné pre použitie na sociálnych sieťach a v oblasti marketingu. Ukážka videí, ktoré boli vytvorené na tému Slovensko a vznik dažda - kolobeh vody v prírode sú nižšie.

https://ai.invideo.io

Prompt: Slovakia. The country in the heart of Europe will surprise you with varied and unique experiences, rich history, undiscovered places, authentic culture and dynamic nowadays. Come to experience it yourself.
Prompt: How is rain formed. Explain water cycle in nature.

 

Umelá inteligencia pre prácu so zdrojovým kódom a pre programovanie

Tejto téme som venoval samostatný článok Programovanie pomocou umelej inteligencie. Doplnil by som ďalšie skvelé nástroje.

BlackBox AI

Umelá inteligencia na báze chatu, špeciálne určená pre programátorov a vývojárov kódu. V mnohých aspektoch je lepšia ako ChatGTP. Dokáže doplniť časti kódu, spravovať celý kód. Zaujímavé je aj pripojenie programu Visual Studio Code k tejto umelej inteligencii. Každý, kto čo i len trochu programuje by tento nástroj mal poznať.

https://www.blackbox.ai

BlackBox AI

 

Adrenaline

Pokiaľ máte kód, ktorému nerozumiete, toto je ideálny spôsob naučiť sa niečo nové. Počas komunikácie s umelou inteligenciou ku konkrétnemu zadanému kódu zistíte všetko potrebné.

https://useadrenaline.com

Adrenaline

 

Bard

AI od Google - chatovacia platforma, stojí za vyskúšanie.

https://bard.google.com/chat

 

Ostatné zaujímavé nástroje na báze umelej inteligencie

The Rundown Supertools

Objavte a spoznajte najlepšie AI nástroje. Kategorizovaný zoznam nástrojov a umelých inteligencií na jednom mieste.

https://supertools.therundown.ai

The Rundown Supertools

 

Feathery

Jednoduché vytvorenie formulárov podľa textového opisu. Vytvorený formulár je možné vložiť prostredníctvom Javascriptu alebo Reactu do vlastného projektu.

https://ai.feathery.io

Rewind

Umelá inteligencia pomocou ktorej dokážete vygenerovať poznámky z celého dňa. Zaznamenáva všetko, čo ste videli, počuli, povedali. Okolie sa bude čudovať, ako to robíte. Nechýba možnosť vyhľadávania. Celkom zaujímavé, stojí za vyskúšanie.

https://www.rewind.ai

Mynd

Skôr experimentálno-zabávná AI. Po dosadení 3 skúseností / charakteristík o vás vygeneruje prostredníctvom trénovaných modelov a algoritmov charakteristiku o vašej osobe. Pri detailnejšom popise umožňuje vidieť myšlienkové vzorce.

https://www.mynd.so

Vimcal

Kalendár a plánovač s podporou AI. Vyskúšajte plánovanie a organizáciu nechať na umelú inteligenciu s maximálnou optimalizáciou, ktorá vám môže ušetriť niekoľko hodín týždenne.

https://www.vimcal.com


Umelá inteligencia bude postupom času dostupná v mnohých službách a aplikáciách. Treba využiť jej potenciál pre zlepšenie práce a dosiahnutie lepšej efektivity. Nie je to strašiak, ktorý bude brať prácu niektorým profesiám, ale skôr naopak. Umožní vytvoriť nové a tie existujúce mierne pozmení. Aké máte skúsenosti s využívaním umelej inteligencie vo svojej práci? Napíšte mi na niektorý z kontaktov. Prípadne rád doplním nejakú zaujímavú službu.

Užitočné nástroje umelej inteligencie

Pridať komentár k článku